Muzej

Muzej se nalazi u Starom gradu, kaštelu iz 14. st. Krajem 17. st. kaštel je pregrađen u barokni dvorac koji je uz ostalo služio i kao svojevrsni hotel. U 19. st. njegovo je pročelje obnovljeno u neogotičkom stilu. U dvorištu kaštela s baroknim trijemom uređen je lapidarij s antičkim kamenim spomenicima.

Muzej čuva neke od najvrednijih spomenika Rimskog Carstva koji potječu s arheološkog lokaliteta Aquae Iasae, kao i ostatke geološke povijesti nastanka termalnog vrela te izloške koji svjedoče o kontinuitetu života i liječenja termalnom sumpornom vodom na tom prostoru. Osnovao ga je 1937. g. toplički ljekarnik i polihistor mr. ph. Josip Čabrian.

Na području današnjih Varaždinskih Toplica, uz termalni se izvor ljekovite vode, od 1. do 4. st. nalazilo poznato rimsko naselje Aquae Iasae. U današnjem parku otkriven je kompleks rimske javne arhitekture koji se sastoji od kupališnog dijela, koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima, smještenoga oko glavnoga termalnog izvora, te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve.
Najvredniji nalaz je kip božice Minerve s postamentom, pronađen na ulazu u hram. Minerva na glavi ima legionarsku kacigu, u ruci štit, a na prsima prikaz zmija – simbol mudrosti i liječništva. Kip je izrađen u 2. st. u Ptuju, kao zavjetni dar za ozdravljenje.
Iznimno su vrijedni i zavjetni žrtvenici nimfama i drugim božanstvima, reljefi Nimfeja iz 2. st., ploča rimskog cara Konstantina Velikog.

U Muzeju se nalazi i povijesna dokumentacija koja govori o nastanku trgovišta Varaždinske Toplice i njegovu razvoju u srednjem vijeku. Tu je i velika zbirka likovnih djela akademskih umjetnika i umjetnika naive iz okolice Varaždinskih Toplica te zbirka etnografskih predmeta.

Muzeju pripada i tradicijska drvena seoska kuća iz 1801. g., spomenik pučkog graditeljstva.

Posjetite nas

Za turističke agencije

Stalni arheološki postav lokaliteta Aquae Iasae i povijesna izložba iz muzejskog fundusa Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice u Starom gradu za razgled je otvorena tijekom cijele godine.

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak 9,00 – 14,30

Utorak: 9,00 – 14,30

Srijeda: 9,00 -14,30

Četvrtak: 9,00 – 14,30

Petak: 9,00 – 14,30

Subota/ Nedjelja: samo uz prethodnu najavu za grupe

Blagdanima: zatvoreno

Vodstvo na hrvatskom jeziku: 100,00 kn

Vodstvo na njemačkom/engleskom jeziku: 120 kn

Posjet za grupe moguć je i izvan radnog vremena Muzeja uz obaveznu prethodnu najavu putem maila ili telefonom.

U Starom gradu u grupi koja ima razgled s vodstvom možete biti najviše 40 osoba, a u sklopu arheološkog parka Aquae Iasae 50.

Napomena:

Za grupe omogućavamo razgled izložbenih postava i izvan radnog vremena, uz prethodnu najavu barem 3 dana unaprijed.

Plaćanje: u gotovini uz gotovinski račun koji se izdaje u Muzeju ili putem vouchera/narudžbenice.

Prema članku 39. st. 1. Zakona o PDV-u Zavičajni muzej Varaždinske Toplice oslobođen je plaćanja PDV-a.

Radi obostrano lakše organizacije programa posjete, molimo da nam dolazak grupe prethodno najavite.

NAJAVA POSJETA/INFORMACIJE:

ZAVIČAJNI MUZEJ VARAŽDINSKE TOPLICE

Trg svetog Martina 16, 42 223 Varaždinske Toplice

tel.++ 385(0)42 633 339

email: spomenka.vlahovic@a1net.hr; zavicajni.muzej@vz.t-com.hr

Galerija Toplissa u sklopu Starog grada

Povodom obilježavanja 80 godina postojanja Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice muzej je u prizemlju zgrade Starog grada 2017. godine otvorio novu galeriju Toplissa s prigodnom povijesnom izložbom iz bogatog fundusa Muzeja. Na izložbi se mogu vidjeti razni povijesni, balneološki, arheološki i umjetnički predmeti koji ilustriraju bogatu povijest Varaždinskih Toplica od perioda antike do 19 stoljeća.

Najvredniji spomenici muzeja

Muzejske zbirke

Arheološka zbirka

Balneološka zbirka

Etnografska zbirka

Kulturno-povijesna zbirka

Likovna zbirka

Numizmatička zbirka

Povijesna zbirka